S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

torek, 19. januar 2016

IWC 2016

Letošnje zimsko štetje vodnih ptic (IWC) je bilo, kar se ptic tiče, podobno ostalim letom, z eno izjemo. Skupaj z labodi sta se na Krko spustili dve gosi.

Foto: Jani Vidmar

Sam sem ju na daleč proglasil kar za sive gosi. Ko pa sva se jima z Janijem približala, sva si bila enotna, da ti dve goski nista sivi. Po občutku sta bili nekoliko manjši in imeli sta črno konico kljuna ter temnejše perje na glavi za kljunom. Priročnika seveda ni bilo pri roki. Ker gosi nista imeli belega čela, sva kot možnost črtala tudi beločelo gos, kar se je kasneje pokazalo za napačno. Začasno sta bili tako proglašeni za njivski goski.


S pomočjo priročnikov sta bili goski na koncu določeni za beločeli, saj mladostne ptice še nimajo beline okrog kljuna. Konica kljuna pa je črna, podobno kot pri njivskih goseh, ki pa imajo perje na hrbtu temnejše in belo obrobljeno. (Zgoraj beločela gos brez in z belim čelom.)


V centru Novega mesta je popis popestrila žvižgavka. Kasneje sem ugotovil, da sta "žvižgavca" dva. Eden popolnoma in drugi delno prebarvan v svatovsko perje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar