S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

nedelja, 11. januar 2015

IZLET V VRBINO

Življenje v Vrbini sam spremljam točno 5 let. Vrbina, kot sem jo spoznal, v teh letih dobesedno izginja pred mojimi očmi. Tako mene kot ostale člane Dolenjske sekcije DOPPS pa sedaj predvsem zanima, kakšna bo Vrbina, ko si jo bo človek še dodatno prikrojil svojim potrebam.


Dejstvo je, da bo izgradnja HE Brežice podobo Vrbine popolnoma spremenila. Da bi izvedeli kako, smo organizirali izlet in povabili tiste, ki nam bodo o tem vedeli največ povedati iz prve roke.


Izlet sta vodila Branko Brečko, ljubitelj narave, fotograf, predvsem pa človek, ki pozna vse skrite kotičke v Vrbini in življenje v njej, ter Andrej Hudoklin, ki se med drugim prizadeva, da bi iz krute spremembe narava iztržila čim več in živela svoje življenje naprej s čim manjšimi izgubami.


Po kratkem ogledu gradbišča smo se spustili v Vrbino in si najprej ogledali eko celico - rezervni habitat predvsem za hrošča škrlatnega kukuja. Gre za kupe lesa v različnih fazah odmiranja, ki bodo pomagala preživetju tega malo poznanega hrošča.


Naslednja postaja so bile gramoznice pri Brežicah, kjer nas je pozdravil Stane Radanovič, predsednik društva Vrbinar, ter predstavil društvo in njihovo vlogo pri ohranjanju in spreminjanju Vrbine.


Ptice so nas počakale, kljub temu da so si pred kratkim v gramoznicah lovci dali duška. Opazovali smo lahko veliko jato lisk, mlakarice, sivke, žvižgavke, čopaste črnice, kormorane, čopastega ponirka in labode. Sem ter tja nas je preletela tudi kakšna čaplja in galeb.


Tri gramoznice od štirih so bile večinoma prekrite z ledom, zato se je ves živ žav dogajal v četrti gramoznici.


Žal pa so manjkale konopnice in mali žagar, ki sem ga opazoval teden pred našim izletom.


Upam, da se bodo ptice vrnile tudi v novo načrtovano okolje.


Za spektivom je bila predvsem vrsta mladih in prepoznavanje ptic jim je šlo presenetljivo dobro.


Pri gramoznici Stari grad pa je prišel zame tisti, ta zanimivi del. Kaj bo, ko stare Vrbine več ne bo? Andrej je razgrnil načrte, ki pa so videti zelooo obetavni.


Nadomestne vodne površine, gnezdilne stene in gnezdilni splavi, trstičja, poloji, nadomestni gozd in suhi travniki in še marsikaj je videti skoraj prelepo, da bi bilo res.


Moja želja je, da se projekt predvidenih nadomestnih habitatov in drugih omilitvenih ukrepov na HE Brežice realizira v čim večjem obsegu in da se bodo prihodnji naravovarstveni projekti pri nas imenovali LIVESAVA.

1 komentar:

  1. Groza, kaj počnemo z našo naravo! Še tistih par neokrnjenih koščkov ki jih imamo je treba pozidati in ogroziti vse življenje v njej. Tudi jaz upam da se bo po teh posegih vsaj delno za floro in favno življenje vrnilo v stare tirnice. Res je da gre pri HE za bolj zeleno obliko energije kot pri bližnji nuklearki, ampak vseeno me zanima kako smotrna je tale investicija in ali je sploh smiselen tak grob poseg v naravo.

    OdgovoriIzbriši