S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

sreda, 27. junij 2012

RUMENOGLAVI KRALJIČEK Regulus regulus

Rumenoglavi kraljiček je najmanjša in najlažja evropska ptica. A nam njegova velikost pri fotografiranju ne povzroča največ težav. Ptiček je izredno živahen in stalno skače med vejami in išče hrano.


Živi v iglastih gozdovih, zato ga pogosto srečamo tudi v višje ležečih gozdovih. Sam sem ga fotografiral na Golteh, na višini 1400 mnv. V iglastih gozdovih nam pogosto primanjkuje svetlobe, zato ga poiščemo na gozdni meji, kjer bo svetlobe več.


Zaradi njegove živahnosti nam lahko nehote uspejo zanimivi posnetki. Tudi če nam ne uspe zamrzniti gibanja v celoti, so posnetki lahko zanimivi, če ne še boljši.





Pri takih posnetkih je mogoče dovolj, če je oster le del ptice. Še najbolje, če je to oko. Strogega pravila tu ni. Včasih zanimivo delujejo tudi popolnoma zabrisani posnetki.



Zaradi slabe svetlobe smo primorani poseči po najbolj odprtih zaslonkah in po visokih ISO vrednostih, da ohranimo čas zaklopa, ki bo še primeren za oster posnetek. Posledično imamo tako zelo malo globinske ostrine. Ker je ptič res majhen, se mu moramo zato še toliko bolj približati in globinske ostrine je potem res malo. Če hočemo ptiča predstaviti celega, je najbolje, da ga ulovimo vzporedno z ravnino fokusa.


Na zgornjem posnetku se vidi, kako malo globinske ostrine imamo. Fotografirano s 400 mm objektivom na crop ohišju, pri zaslonki f/5.6, čas zaklopa 1/500 s pri ISO 800. Globinske ostrine je le za slabih 15 mm. Obstajajo take in drugačne aplikacije, ki nam omogočajo izračun globinske ostrine: DOFmaster na primer. Teh na terenu seveda nimamo, imamo pa možnost predogleda globinske ostrine v iskalu. Če fotografiramo s polno odprto zaslonko, je potem že slika, ki jo vidimo, naš končni rezultat. Drugače pa imamo za to poseben gumb, ki zapre zaslonko na izbrano vrednost. Takrat se slika zatemni in pri bolj zaprtih zaslonkah težko ocenimo koliko globinske ostrine imamo. Najbolje je narediti različne fotografije z različnimi zaslonkami in jih nato pregledati na zaslonu. Vsa ta teorija je pri fotografiranju hitrih kraljičkov neuporabna, zato se bomo morali opreti na svoje iskušnje in v vsakem primeru narediti ogromno posnetkov za tistih nekaj, ki bodo uspeli.



Veliko število uspelih fotografij bi lahko pomenilo, da je bilo fotografiranje enostavno. Daleč od tega. Imel sem pač veliko časa in sem izkoristil njegovo radovednost.


TEHNIKA
Vsi posnetki so narejeni s 400 mm objektivom, crop ohišje, stojalo, maskirno pregrinjalo. Vsi posnetki z maksimalno odprto zaslonko tega objektiva f/5.6 in ISO 800, časi zaklopa pa so se gibali med 1/100 s in 1/500 s. Oddaljenost med 3.5 in 4.5 m.

4 komentarji:

  1. zelo lepi posnetki. Cestitke!!!

    lp dušAn

    OdgovoriIzbriši
  2. Moram tudi jaz pohvaliti zgornje fotke.

    LP
    Srečo

    OdgovoriIzbriši
  3. Zelo sem srečna, ker sem po naključju odkrila vaš blog! Prečudovito! Želim vam še veliko lepih trenutkov v naravi in čudovitih fotografij!

    Sonja

    OdgovoriIzbriši
  4. res lepe fotografije :)

    OdgovoriIzbriši